top of page

Voorwerp van de maand

Het object van de maand oktober 2022: de witviskaraf

20 oktober 2022

Kruikvissen is een manier van vissen waarbij gebruik wordt gemaakt van lijnen die aan drijvende kannen zijn opgehangen om kleine vissen in meren of rivieren te vangen.


Guérand Gautier - conservator van het Viroin Ecomuseum


Het object van de maand juli 2022: de graansorteerder

19 juli 2022

In de 19e eeuw werd de graanreiniging geleidelijk uitgevoerd met een sorteerder. De sorteerder elimineert de onzuiverheden, stenen, zaden van onkruid, die de tarare niet kon scheiden; het sorteert de bonen volgens hun vorm. Deze reiniging wordt uitgevoerd vóór het malen of om de zaden die bedoeld zijn om te zaaien te zuiveren


Jean Jacques Van Mol

Het object van de maand juni 2022: het spinnewiel

15 juni 2022

Een spinnewiel is een spinmachine die garen automatisch opwindt. Het basisprincipe is dat een riem om een groot wiel gaat en om één of twee katrollen (op de spoel, vlieger of beide). Als je aan het reuzenrad draait - meestal door te trappen - draait de riem de vlieger rond de spoel en draait zo de vezels. Als de spoel en de flyer met dezelfde snelheid draaien, wordt de draad alleen gedraaid, maar niet opgewonden. Voor het opwinden is een verschil in snelheid vereist.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum (2003-2022)


Artikel van de maand april 2022: Chocolade Paasei Vorm

12 april 2022

De metalen vorm draagt op een van de lange zijden het stempel van de fabrikant, het Duitse bedrijf Anton Reiche, opgericht in Dresden in 1886 en gespecialiseerd in de vervaardiging van vormen en blikverpakkingen. Als toonaangevende fabrikant van gekleurde blikken in Duitsland was het de productie van blikken vormen voor chocolade die het succes garandeerde.


Claire Bellier, ereconservator van het Museum van ondanks alles, Treignes

Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Voorwerp van de maand maart 2022:

De astronomische klok van Nismes (Viroinval) of hoe de equinox vast te stellen...

15 maart 2022

Hoe bereken je het moment van de lente-equinox, een van de dagen van het jaar waarop de dag gelijk is aan die van de nacht, en die natuurlijk het echte einde van de winter markeert? Met een astronomische klok natuurlijk! 


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Object van de maand februari 2022

Het Ecomuseum heeft veel troeven, het heeft ook een hart!

ijzeren bakvormen

09 februari 2022

Deze gebakaccessoires, die dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw, worden voornamelijk gebruikt voor de voorbereiding van Valentijnsdag, maar ook voor verlovingen en bruiloften, om nog maar te zwijgen van gouden en andere bruiloften.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Het object van de maand januari 2022: 

Een fève microklomp,   in rood porselein

20 januari 2022

In het begin waren de thema's van de onderwerpen christelijk: kindje Jezus, figuren van de kribbe, figuren van heiligen... en kleine klompjes, ook gelinkt aan het kerstfeest.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Voorwerp van de maand december 2021:

De broodoven van de boerderij-kasteel van Treignes en de cougnoux

6 december 2021

De zuidkamer, het dichtst bij de toren, heeft naast de trap die naar de zolder leidt, een zeer mooie broodoven gebouwd in vuurvaste stenen op een houten frame en met een zeer lang gewelf, nog steeds functioneel en onlangs gerestaureerd.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Voorwerp van de maand november 2021:

The Foundries & Forges St-Joseph de Couvin speelgoedfornuis, 1921-1922

16 november 2021

Dit miniatuurfornuis, in gietijzer met turkoois geëmailleerd, reproduceert een levensgroot model uit dezelfde gieterij. De niet-geverfde kookplaat, met drie kookplekken uitgerust met reductieringen en pads, werkt met hout, houtskool en houtskool.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Het object van de maand oktober 2021: 

Het Donnay-racket van mijn vader

13 oktober 2021

Een paar jaar geleden heb ik de Écomusée du Viroin deze houten Donnay-sneeuwschoen geschonken, die toebehoorde aan mijn vader, Paul Cattelain. Dit is het Gold-model, met een klein scherm, gemaakt in 1937 en waarvan de productie meerdere jaren heeft geduurd.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Het object van de maand september 2021: De roomscheider Mélotte

4 september 2021

Onze hangende kom creamer uitgevonden door Jules Mélotte draagt het serienummer 5925UI. Het dateert van voor de oorlog en werd in 1996 aan het Écomusée geschonken. Technisch gezien verdeelt een tank op een frame van plaatstaal de melk naar een trechter die de hangende kom voedt die met hoge snelheid ronddraait.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum


Object van de maand augustus 2021: Sterke punten

14 augustus 2021

Krachten zijn snijgereedschappen met twee overlappende, snijdende messen die zijn verbonden door een stalen, veerbelaste lus, die meestal uit één stuk bestaat.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum


Het object van de maand juli 2021: Gastmachine

14 juli 2021

Sinds de 12e eeuw is de hostie een deeg gebakken tussen twee ijzeren platen, zoals de "oublies" (middeleeuws gebak) gemaakt door oubloyeurs (voormalige banketbakkers).


Het object van de maand juni 2021: de sstroper of smokkelaar

14 juni 2021

Meneer Claude Simon, klompenmaker in Camors (Morbihan - Frankrijk) gaf ons voor Kerstmis een paar "stropers" of "smokkelaars" klompen. Ze worden gekenmerkt door een omgekeerde zool ten opzichte van de hoef: de hiel bevindt zich onder de teen en de voorkant van de zool onder de achterkant van de onbedekte zool.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Het object van de maand mei 2021: het miniatuur rugkooktoestel met zijschoorsteen - 1986

14 mei 2021

Kachel in wit geëmailleerd gestempeld plaatstaal. Zwarte kookplaat met één echte locatie en twee dummy locaties, gemarkeerd met gouden concentrische cirkels, en een zwarte boiler met gouden plastic klep, gedeeltelijk geïntegreerd.

Het object van de maand april 2021: de orthopedische schoen

14 april 2021

Viviane Lemaire, animator bij het Écomusée du Viroin, laat ons een bijzonder object (her)ontdekken dat zich sinds de jaren 90 in onze collecties bevindt.

Voorwerp van de maand maart 2021: het aambeeld

15 maart 2021

Een aambeeld is een massa staalachtig ijzer in verschillende vormen, waarop metaal wordt gesmeed en gehamerd, warm of koud.


Pierre Cattelain, conservator van het Viroin Ecomuseum

Het object van de maand februari 2021: de kachel

15 februari 2021

Na het verval van de houtskoolstaalindustrie beleefde de Couvin-streek in de tweede helft van de 19e eeuw een tweede periode van economische bloei met secundaire ijzergieterijen en de vervaardiging van verwarmingstoestellen. ( ... )

Het object van de maand januari 2021 – de pelwé (de jas) om te pellen de Eik

15 januari 2021

Toen het sap in de lente opkwam, werden de eiken die bestemd waren om te worden gekapt, "gepeld" om de schors, de looi, te verwijderen, die werd afgeleverd bij de leerlooierij van Dourbes, die het gebruikte om leer te looien.

Object van de maand december 2020 – de glider (de vormgever) 

15 december 2020

De Baudin vormgever in het Écomusée du Viroin, gedateerd + of – 1925, werkt nog steeds en is afkomstig uit de klompenmakerij van Maurice Delabie in Hentendres (Braine-le-Comte, Henegouwen, België)._cc781905-5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_

bottom of page