Chargement en cours...

EEN ECOMUSEUM... 

                    EEN TERRITORIUM.. 

         EEN GESCHIEDENIS.

Het Ecomuseum van de Viroin is gelegen in de mooie en indrukwekkende 16de eeuwse kasteelhoeve van Treignes, geclassificeerd als Waals erfgoed, en stelt zijn bezoekers en gebruikers voor het landelijk erfgoed van de Entre-Sambre-et-Meuse te (her)ontdekken en zodus ook het verleden van onze samenleving en haar evolutie van de 18e tot de 20e eeuw. 

Het museum is een illustratie van de technologische knowhow van dorpsgemeenschappen, maar ook een spiegel van culturele en sociale veranderingen die twee eeuwen lang de streek van Entre-Sambre-et-Meuse hebben overschreden. Door wetenschappelijk onderzoek, de valorisatie van een uitgebreide collectie (gereedschappen, meubilair, landbouwmachines, posters ...), evenementen, educatieve animaties, is het een ganse kennis en een hele geschiedenis die wordt overgedragen en meegedeeld. Verankerd in zijn tijd, werkt het Ecomuseum van de Viroin ook mee om het plattelandskarakter op heden beter te waarderen en om het begrip van ecologische transitie te verankeren.

Praktische Info

OPENINGSTIJDEN

Heel het jaar behalve 01/01, 02/01, 23, 24, 25, 26, 30 & 31/12 

Week

09:00-12:00 & 13:00-17:00

WE + FD

10:30-18:00 (01/04 au 31/10)

13:30-17:00 (01/11-31/03)

Laatste ticket : 1 uur voor de sluiting

ADRES

Ecomuseum van de Viroin

Rue Eugène Defraire 63

5670 Treignes

T: +32 (0)60 39 96 24

[email protected]

TICKETS (duur van het bezoek : 1h)

- Volwassen 4 €

- Senior 3 €

- Student 3 €

- Kind (6+) 2 €

- MuseumPassMusse : 50 €

Toegang tot meer dan 160 musea

Verkrijgbaar bij de receptie van het museum of online

- Gratis de eerste zondag van de maand

Laden in uitvoering ...

De permanente tentoonstelling is niet toegankelijk voor de PBM

Toegang door het combineren van de NMBS-lijn Charleroi-Sud / Couvin en de TEC 60/3-lijn

Parkeren bij de ingang van het museum

Dieren moeten worden aangelijnd

Onze tentoonstellingen

De permanente tentoonstelling stelt de voornaamste ambachtelijke beroepen voor die eertijds in de Entre-Sambre-et-Meuse streek beoefend werden: kistenmaker, zadelmaker, schoenmaker, smid, klompenmaker, enz. Animaties zijn voorzien voor kinderen (leerbewerking, workshop smeden, productie van brood, koorden en kaarsen, enz.) en voor volwassenen (begeleid bezoek van Treignes met de ontdekking van haar erfgoed, vervaardigen van klompen).

Een nieuwe tentoonstelling elk jaar

DONNAY ! Game, Set & Match ! 

03/10/2021 - 18/09/2022

                        

                       In samenwerking met Sonuma.

Rod Laver, Jacky Brichant, Cliff Drysdale, André Agassi … en natuurlijk Björn Borg. Ze zijn met velen, de tennisspelers die de geschiedenis van het tennis hebben bepaald met een raket van Donnay in de hand.


Verdiep u in de opwindende wereld van tennis en de sportuitrusting aan de hand van onze tentoonstelling die de belangrijkste etappes van deze sport en het DONNAY-avontuur toont. De tentoonstelling brengt emblematische DONNAY-voorwerpen (tennisrakketten, gadgets, reclame, enz.) samen met originele archiefbeelden en video's van hoogtepunten uit de tennisgeschiedenis. Deze tentoonstelling geeft een zeer levendig en getrouw beeld van het Donnay-bedrijf uit Couvin tijdens de 20e eeuw. Game, Set & Match!​

Activiteiten :

Afgezien van de spannende wedstrijden kan je hier voor 3 € p.p. leren een net te vlechten of zelf met vilt je eigen tennisballen te maken.


Elkeen vertrekt met zijn zelfgemaakte tennisbal.


Pingpong en jokari: gratis.

Game, set of match, het is aan u om te beslissen!

+ 3€ p.p.
Elke laatste zondag van de maand (behalve speciale evenementen) 14-15h30 : geleid bezoek aan de permanente collectie (enkel in het FR) en demonstratie met de klompenmakersmachine.


Tarief: 5 € p.p.

Zij steunen ons...